Akár hiszed, akár nem: a hideg egészséges!

Ha már talán nem is sokáig, de még tart a tél, amit kevesen szeretnek – pedig a kontrollált és óvatos, de rendszeres hideg hatásnak rengeteg egészségügyi előnye van.

Óvatosan!

A hideg terápiás célú felhasználása ősrégi gyakorlat, már az ókori Egyiptomban is ismerték, ám a modern tudomány egy ideőre megfeledkezett róla, és csak az utóbbi három-négy évtizedben kezdték el újra vizsgálni a hatásait. Az eredmények pedig nagyon biztatók. Természetesen fontos az óvatosság és a fokozatosság: a felforrósodott testtel hideg vízbe ugrás veszélyeit mind hallottuk gyerekként, és ezek, bizony, nem alaptalanok. A „hidegezést” úgy kell elképzelni, mint egy tréninget, amellyel lassan hozzászoktatjuk magunkat valami addig ismeretlenhez – ahogy tesszük például a súlyzózással is.

A tréning legegyszerűbb módszere a hideg vízzel való megbarátkozás: a jól ismert váltózuhany után fokozatosan egyre többször maradjunk rövid ideig a hideg víz alatt, majd lassan a testünk egyre tovább bírja majd, ebben a fokozott, mély lélegzés is sokat segít. Ha a hidegzuhany már szépen megy, akkor el lehet kezdeni a szabadban tett sétákat is a szokásosnál kevesebb ruhában – szintén figyelve a lélegzésre. A cél az, hogy a testnek megtanítsuk a belső fűtés bekapcsolásának képességét – így nem fázunk meg.

A téma szakértője, Wim Hof könyvek és cikkek sorát írta a témában, érdemes utánanézni. Nem kell sokra gondolni: napi öt-tíz percnyi hidegnek való kitettség is meghozza a kívánt eredményt: kevésbé leszünk fázósak, így jobban ki tudjuk élvezni a téli hónapokat is, ráadásul egy sor, szinte sehogy máshogy nem elérhető pozitív egészségügyi hatást is élvezhetünk.

Zsírégetés, anyagcsere

A rendszeres hideghatás fokozza a test zsírégető képességét, mert megnöveli az úgynevezett barna zsírszövetek aktivitását: ezek azok a zsírsejtjeink, amelyek a kalóriákból meleget csinálnak, őket munkára bírni pedig nem más, mint fokozott kalóriaégetés. Egyébként maga a didergés is egy zsírégető folyamat, emellett pedig a hidegtől felgyorsul a testben az adiponektin nevű fehérje termelődése, ami szintén a zsírégetést segíti elő.

De nem csak a zsírégetés gyorsul a hideg hatására: a teljes anyagcsere felfrissül, egyes kutatások szerint akár nyolcvan százalékkal. Egy beszédes kutatási eredmény szerint hidegnek kitett patkányok annyival több kalóriát égettek el, hogy ötven százalékkal többet ettek, mint melegben tartott társaik, ennek ellenére súlyuk mégis alacsonyabb maradt, valamint tíz százalékkal tovább éltek társaiknál. Mivel az adiponektin a vércukor-szabályozásban is részt vesz, így a hidegnek kitettség ezen a fronton is előnyös.

A gyulladások ellen-, az élet csodaszere

A már említett adiponektin lép akcióba ismét: ennek a fehérjének nemcsak a zsírégetésben, hanem a testben lévő gyulladásokkal való megküzdésben is fontos szerepe van, így az, hogy a hideg hatására ebből a fehérjéből több termelődik, több okból is előnyös a szervezetnek. A hideg emellett, mint minden rendszeres erőfeszítés, erősíti az idegrendszert, így gyorsítja az adapatációs készségeket. A hideg gyulladáscsökkentő hatása a sérülésekre is pozitívan hat: csökkenti a duzzanatokat, enyhíti a fájdalmat és az izomlázat.

A napi hőingásnak emellett fontos szerepe van az alvásciklusok szabályozásában is, a hűvösebb szobában alvás előnyeiről pedig már rengeteg szó esett. A hideghez szokott szervezet emellett több antioxidánst szabadít fel, azaz lassabban öregszik, erősebb az immunrendszere, sőt, az akaratereje is: akik rendszeresen kiteszik magukat valaminek, ami nem kényelmes vagy kellemes, mint például egy hideg vizes zuhany, azok arról számolnak be, hogy az élet más területein is könnyebben vállalják a kihívásokat és kitartóbban is küzdenek a céljaikért. Ez azért jól hangzik, nem?