Cukorbetegséget és depressziót is okozhat az ülőmunka

A túl sok ülés egyszerre árt a fizikai és a mentális egészségünknek egyaránt:

  • növelheti a túlsúly
  • a cukorbetegség
  • a szív- és érrendszeri betegségek
  • a depresszió
  • a szorongás kialakulásának kockázatát.

A jó hír, hogy e kockázatok egyszerű módszerekkel csökkenthetők – írja az LG közleménye.

Jelez a test

Könnyű belefeledkezni az üldögélésbe, akár a munkáról van szó, akár az esti sorozatozásról, videojátékról. Pedig a testünk jelez, amikor túl sokat ülünk: elkezd fájni a nyakunk, a derekunk, de ezeket a fizikai érzeteket egy idő után hajlamosak vagyunk megszokni és figyelmen kívül hagyni. A tudatalattink viszont ekkor is észleli a diszkomfort-érzetet – nyűgössé, feszültté, türelmetlenné és dekoncentrálttá válhatunk anélkül, hogy tudnánk, mi is a probléma valódi oka. A legtöbb problémát jellemzően a fejtartás okozza: inkább lefelé nézünk, így a nyak, a vállöv, a lapocka jóval nagyobb terhelést kap az ideálisnál.

Ülni, persze, időnként elkerülhetetlenül muszáj, fontos viszont, hogy ezt jó testtartással, ergonomikusan kialakított székben vagy munkaasztalnál tegyük. Ha tehetjük, használjunk olyan eszközöket, amik biztosítják, hogy munka közben kényelmesen – és minél gyakrabban – változtathassunk testhelyzetünkön: válasszunk olyan széket, amin állítható a magasság, a háttámla dőlésszöge, valamint a karfa pozíciója is, illetve olyan monitort, aminek állítható a magassága és dőlésszöge. A laptop előnyös lehet, hiszen lehetővé teszi az álló munkavégzést, de ha ülünk, használjunk külön monitort és billentyűzetet, hiszen a gerincünknek az a legjobb, ha az elsődlegesen használt kijelző szemmagasságban, legalább kartávolságra helyezkedik el. A legújabb monitorok talpazata már állítható magasságú, de ha a jelenlegi eszközünk túl alacsony, inkább emeljük meg néhány nagyobb könyvvel, így biztosak lehetünk abban, hogy testhelyzetünk egyenes marad.

Mozogni, mozogni, mozogni

Nem győzzük mondani: az emberi szervezet mozgásra van kitalálva, a rendszeres fizikai aktivitás biztosítja szerveink optimális működését, ezért fontos, hogy a mindennapjaink része legyen. Ha teheted, járj munkába gyalog vagy biciklivel autózás vagy tömegközlekedés helyett, de az is sokat számít, ha hazafelé egy-két megállóval korábban leszállunk és gyalog tesszük meg a hátralévő távolságot. A „lift helyett lépcsőzés” tippet gyakran hallhatta mindenki, de az is jó trükk lehet, ha kisebb vizespoharat választunk, hogy többször kelljen felállnunk megtölteni. A riportokat, hosszabb anyagokat álló testhelyzetben is kényelmesen átolvashatjuk, a telefonhívások közben pedig sétálhatunk egyet. Ha hajlamosak vagyunk túlzottan elmerülni a munkában, állítsunk be emlékeztetőt a telefonunkon, hogy 30-40 percenként figyelmeztessen minket a mozgásra. Ehhez a Fitpuli Office Gym gyakorlatai is jó ötleteket tudnak adni.