Újévi fogadalmak? Így legyen belőlük valódi változás!

Az újévi fogadalmaikat a legtöbben már az első pár napban feladják: a túlságosan nagyívű fogadkozás után egy apró botlás is elveszi a kedvet, megértés és türelem nélkül pedig nem egy új, pozitív szokással lesznek gazdagabbak, csak egy új kudarccal. Segítünk, hogy ne így legyen!

0. lépés: Tisztázás

Az újévi fogadalmakkal fontos mindjárt az elején tisztázni egy lényeges problémát: jelesül, hogy egyáltalán nem szükséges ahhoz egy új év, hogy pozitív irányba változtass valamit az életeden. Így ennek a nyomását itt, mindjárt az elején érdemes lerázni, és azt mondani: „bármelyik napon dönthetek úgy, hogy változtatok.” Ha ez megvolt, akkor lehet ez a bármelyik nap, mondjuk, egy januári nap is – de a feszengést levetted róla, így máris kevésbé ijesztő.

1. lépés: A kérdés

Az újévi fogadalmak legtöbbször túl nagyok és túlontúl egy kaptafára készülnek. Ehelyett érdemes inkább egy kérdéssel kezdeni: „mit szeretnék megváltoztatni az életemben?” Persze erre a pesszimizmusra hajlamosak – márpedig januárban ki ne lenne az?! – könnyedén válaszolják azt, hogy „mindent!”, de fontos, hogy erre a kérdésre minél pontosabb választ adjunk. Ha tényleg azt találjuk, hogy sok területen szeretnénk változtatni, az nem gond, de fontos, hogy priorizáljunk, és döntsük el, melyik területtel szeretnénk kezdeni. Nem érdemes egyszerre 6-8 fogadalmat tenni – azt ugyanis garantáltan nem lehet tartani. Válassz egy területet, legfeljebb kettőt, és azon belül keresd meg a legkisebb, legkonkrétabb változást. Például ahelyett, hogy megfogadod, hogy 2023-tól sokkal egészségesebben fogok élni, sokkal konkrétabb fogadalom azt mondani, hogy 2023-ban minden nap friss saláta lesz az egyik étkezésem. A homályos „többet fogok mozogni” helyett egy apró, konkrét cél, ha azt mondod, hogy „minden nap sétálok legalább negyedórát”.

2. lépés: Önismeret és őszinteség

Tudd, hogy ki vagy, és légy őszinte magaddal: ha eddig egy irodaszéktől kanapéig élő ember voltál, nem leszel egyik napról a másikra hegymászó, ha eddig a munkamánia és a minden perced kitöltő pörgés volt az életed, akkor nem leszel holnaptól zen buddhista béketündér. Itt is érdemes kérdésekkel indulni: ki vagyok én ma? Milyen az életmódom? Milyen egy átlagos napom? Majd tedd mellé a második kérdést, ami már a jövőre vonatkozik: milyen ember akarok lenni? Válassz olyan változást, ami nincsen túl távol a jelenlegi énedtől, de azért előrelépés.

3. lépés: Kíváncsiság

Nem lehet úgy változtatni, hogy csak az eredményre vágyunk: válassz olyan célt, amihez az odavezető út is érdekel, és próbálj meg nyitott lenni. Barátkozz meg a gondolattal, hogy ha változtatsz, akkor – úristen! – változni is fogsz, és fordulj kíváncsian ahhoz az új emberhez, akivé válhatsz. És fordulj kíváncsian a folyamathoz is: milyen érzés például, ha korábban kelsz fél órával? Mit ad a napodhoz, mit vesz el? Hogy érzed magad a fogadalmad első napján, az ötödiken, a tizediken, a harmincadikon? Ha van kedved, naplózd az élményeidet.

4. lépés: Lelkesedés

Nem lehet úgy változást elérni, hogy a hátad közepére kívánod az egészet. Itt utalnánk vissza a 2. lépésre: válassz olyan célt, ami nem teljesen karakteridegen attól, amilyen ember vagy, és a célod felé lépdelni mindjárt nem lesz olyan nehéz. Sőt: jó eséllyel élvezni fogod!

5. lépés: A jó cél ismérvei

Hallottál már a célkitűzés művészetének egyik legnépszerűbb mozaikszaváról, a SMART-ról? A szócska betűi a jó célok egy-egy ismérvét jelölik angolul:

  • S, mint specific, azaz specifikus, konkrét
  • M, mint measurable, azaz mérhető (azaz nem a homályos, ugye)
  • A, mint achievable, azaz elérhető (lásd újra a 2. pontot)
  • R, mint relevant, azaz releváns, valami, ami neked fontos
  • T, mint time-based, vagyis időhöz kötött, határidővel ellátott

Például az, hogy „aktívabb életet akarok élni”, egy homályos cél, de szépen SMART-osítható, ha azt mondod, hogy például „minden nap legalább 6000 lépést szeretnék megtenni januárban”. A séta mint az aktivitás egy formája tökéletesen specifikus, a lépésszám jól és könnyedén mérhető, 6000 lépést meglepően könnyen, nagyjából kétszer tizenöt perc sétával el lehet érni, ha aktívabb szeretnél lenni, akkor a több séta abszolút releváns cél lehet, az időhöz kötést pedig úgy határozod meg, ahogy jól esik. De ez csak egy példa, most, hogy ismered a SMART-ot, már bármely célodat átformálhatod ennek megfelelően.

6. lépés: Segítség a kitartásban

Angolul „accountability buddy”-nak, azaz „elszámoltathatóság-pajtinak” nevezik azt az embert, aki segít neked, amikor egy új szokás elsajátításáért, egy új célért dolgozol. Ő az, akivel megbeszélitek, hogy minden nap megadott időben, megadott formában (telefonon, chaten, élőben) bejelentkezik nálad, és megkérdezi, hogy állsz az aznapi céloddal. Nem piszkál, nem dorgál, nem ítélkezik, nem vigasztal, nem kísért, nem csinál semmit, csak megkérdezi, mi a helyzet. Ideális esetben neki is van valami hasonló célja, így lehettek egymás ilyen pajtijai. De tudunk neked egy bármikor elérhető ilyen pajtit: Lupi, a TeamPuli kutyusa minden nap segít a sétacéljaid elérésében.

7. lépés: Türelem és gyengédség

Az újévi fogadalmak sokaknál ott véreznek el, hogy az első kihagyott napnál, az első botlásnál sutba dobják az egészet, mondván, elbuktam, nem lesz tökéletes, így más nem kell! De gondolj bele: ha a kilencedik napon nem úgy jön össze, és kimarad egy nap a fogadalmadból, de másnap megrázva magad folytatod tovább, akkor simán lehet, hogy végül az az egy nap marad ki – míg ha feladod, akkor kilenc napnyi változás után ennyi volt, mese volt. Egy tökéletlen, de elért cél sokkal jobb, mint egy olyan, ami egyetlen apróság miatt nem teljesül. Az élet minden területén, az életmódváltásban pláne elengedhetetlen a türelem és gyengédség magad felé. Ha már itt tartunk: a perfekcionizmusról való leszokás is egy kiváló újévi cél lehet.

Boldog új évet!