Újévi fogadalmak – mit tehetsz, ha már kora tavaszra elfogyott a lendület?

Mint minden évben, idén is megfogadtad, hogy többet mozogsz, de itt a tavasz, és nem sikerült betartani a magadnak tett ígéreted? Folyton előkerül valami fontosabb? Nincs időd mozogni? Csak jönnek, és jönnek a kifogások, a legvégén pedig már el is fogyott a kezdeti motiváció.
A jó hír, hogy nem vagy egyedül. Az újévi fogadalmakat a legtöbben nem tartjuk be, ennek pedig számos oka van:  hirtelen, fokozatosság nélkül vágunk bele, és túl magasak az elvárásaink.
Gondoljunk csak bele, gyerekkorunkban is először megtanultunk járni, majd csak azt követően futottunk. A megtett úton többször is elestünk, de újra és újra felálltunk. Addig  próbálkoztunk, míg végül meglett az első igazi sikerélmény. 

Vajon kisgyermekként miért vagyunk kitartóbbak, felnőttként pedig miért halogatunk?

Hol lehet a titok?
Felnőttkorban a gondos tervezésben és konzisztenciában rejlik a siker, máskülönben elkapkodjuk, és elmegy a kedvünk fogadalmunk betartásától. 

Mi napi 6000-7000 lépést tűztünk ki célul. Most megosztjuk veletek, hogyan csináljuk.  

A legfontosabb, hogy lépésről lépésre közelítünk a kitűzött cél felé, nem rontunk ajtóstul a házba, így nem csak jobban fog esni a séta, de tartósabb is lesz a #sétaélmény. Ez az alapszemléletünk – de összegyűjtöttünk néhány konkrét tippet is, ami hozzá segített minket a sikerhez. 

  1. tipp: Távolabb parkolunk a munkahelyünktől, így egy kellemes sétával frissebben indítjuk a reggelt.
    2. tipp: Amikor tömegközlekedünk, egy megállóval előbb szállunk le, mint ahol egyébként tennénk. Így nem csak a buszok zsúfoltságát csökkentjük,  hanem egy megállónyi idő alatt alkalmunk van végiggondolni napi teendőinket és céljainkat is.
    3. tipp: A házhozszállítás egy kényelmes választás, és nem bűn néha élni vele, de nem mozdít ki sem a lakásból, sem az irodából, ráadásul a csomagolással rengeteg szemét keletkezik.  Helyette mi inkább elsétálunk egy közeli kifőzdéhez vagy étteremhez.
    4 tipp: Mivel a mozgás kiváló közös élmény, így az ebéd utáni séta egy jóleső levezetés lehet, ráadásul fel is frissít. Próbáljátok ki a sétáló meetingeket is – Dr. House-nak bejött! Az agy is gyorsabban forog, ha mozgásban vagyunk
    5 tipp: Nem mindenki teheti meg, hogy hazasétál a munkájából, de ha mégis, éljünk vele. Azt pedig mind megtehetjük, hogy hazaérve táncolunk egyet kedvenc zeneszámunkra. 

A rendszeres séta beiktatásával nem is gondolnánk, mennyit teszünk egészségünkért. A megtett táv mérésére használhatunk lépésszámlálót, így már kis idő elteltével is láthatjuk a változást. A mozgástól sokkal energikusabbnak érezzük magunkat, később fáradunk el – azaz még többet tudunk sétálni. Aki rendszeresen sétál, az jobban megismeri a környezetét, a környékbeli kutyákat, és megtapasztalja az évszakok, a természet változásait is, ezzel pedig picit visszatalál az emberi alapműködéshez, aminek az elvesztése számos mentális probléma alapja. 

Napi 1-2 óra, ami nagyjából a telefonképernyőnk előtt eltöltött idővel megegyező, kellemes időtöltés arra, hogy meglegyen a 7500 lépés. 

Kutyusunk külön segítség lehet, hiszen húzza maga után a gazdit!
Egy kellemes beszélgetés is jólesik gyaloglás közben, és ki tudja, talán valami érdekeset is felfedezünk a környéken, ami eddig elkerülte a figyelmünket. 

Már nem is tűnik olyan nehéznek, igaz?