Apró szokásokkal az egészségért

Minden ember a szokásai rabja: megvannak a reggeli rutinjaink, a bevált útvonalaink, gyakran főzött receptjeink, és így tovább. Iktass be egészségtudatos szokásokat, és jobb lesz az életed!

1. Az alvásod

Az alvásminőségről, az elegendő alvásmennyiségről rengeteg szó esik, de valójában nincs új a nap alatt, és újra és újra ugyanazokat a tanácsokat ismétli minden szakértő. Először is: legyen alvásrutinod, amihez tartod magad többé-kevésbé akkor is, ha épp nem munkanap, hanem hétvége vagy vakáció van, azaz feküdj nagyjából ugyanabban az időpontban minden nap, és legyen ugyanez a cél az ébredéssel is. Épp ezért ezt az alvásrutint hangold olyanra, ami tartható hosszú távon is. Mondanunk sem kell: aludj eleget, azaz legalább hét, még inkább nyolc órát. Légy szkeptikus bármilyen életmódtrükkel, ami azt ígéri, ennél kevesebb alváshoz vezet, ez ugyanis nem lehet cél. A szervezet nem tud működni elegendő alvás nélkül, viszont exponenciálisan jobban működik, ha ezt megadod neki. És ha már szokások: ha horkolsz vagy alvási apnoéd van, járj utána az okoknak, és próbálj javítani a helyzeten. A horkolás ugyanis kizárja az igazán jó alvásminőséget.

2. Az ételeid

Tudjuk, hogy az étel közösség-összehozó szertartás és élmény is, mégis emlékeztesd magad arra, hogy az elsődleges funkciója az, hogy üzemanyagot biztosítson a testnek. A randevúk, céges vacsorák, baráti, nagy családi ebédek élményszámba menő étkezései teljesen beleférnek egy egészséges étrendbe, ha annak alapjai stabilak. Étkezésed legyen egyszerű és tápanyagdús, azaz például ne csak szénhidrátból álljon, hanem legyen benne fehérje és egészséges zsiradék is. Egyél minél több zöldséget – a krumpli és a kukorica nem ér – és törekedj a szezonalitásra: a tested, a pénztárcád és a Föld bolygó is hálás lesz érte. Az evésnek add meg a neki járó tiszteletet: ülj le, rágj alaposan, és figyelj oda az ételre. Új szokásként például próbáld ki, hogy figyelemelterelés – könyv, tévé, internetgörgetés – nélkül eszel egy hétig. Meg fogsz lepődni, mennyire más élmény, az ízek intenzívebbek, a telítettség-érzést is hamarabb észreveszed.

3. A kapcsolataid

Nincs jóllét rendben tartott kapcsolatok nélkül. Ezen kapcsolatok közül a legelső pedig a saját magaddal ápolt kapcsolat: ennek része lehet a mentális egészségedért tett minden lépés, például a terápia, de már az is fontos lépés, ha minden napra jut énidő, ha csak tíz perc, akkor is. Ilyenkor foglalkozz csak magaddal, sem munka, sem mások igényei, sem a rád váró teendők nem fontosak – te hogy vagy? Ismerkedj meg néhány befelé fordulást segítő szokással, hátha valamelyik megmarad: naplózás, meditáció, de akár egy kis átmozgató torna, nyújtás, séta a szabadban is lehet az énidőd része. Ha van rendszeres énidőd, a társas kapcsolataid is javulnak majd, hiszen lesz erőforrásod, amiből a környezetednek adni tudsz. Ha párkapcsolatban élsz, legyen a napotokban olyan idő, amikor kettesben beszélgettek, ha egyedül élsz, szervezz rendszeres baráti találkozókat, ha távol élsz a barátaidtól, a rendszeres videóhívások beiktatása is működhet. Keress olyan hobbit, amelynek van közösségi része, járj el ezekbe a közösségekbe. Nincs igazi jóllét egészséges szociális háló nélkül, tegyél érte!

4. A fizikai aktivitásod

Olyan korban élünk, amelyben a testmozgás sokszor kényszerként, a modern élet kárainak ellensúlyozójaként, a test formálásának eszközeként szerepel. Persze, vannak ilyen funkciói, de hadd kínáljunk egy szemléletváltást: a tested mozgásra van kitalálva, a mozgás pedig olyan sokféle örömöt tartogat, hogy azt lecsupaszítani csupán a hízás elleni kapálózásra igazán méltatlan. Engedd el a társas nyomást a divatos edzésformákkal kapcsolatban, és kísérletezd ki, mi az, ami neked igazán örömet okoz: lehet, hogy te egy súlyemelést kedvelő ember vagy, de lehet az is, hogy a tangó a te mozgásod, vagy éppenséggel a séta, a kirándulás. Ha még nem találtad meg a kedvenc aktivitásodat, vedd elő a kíváncsiságod meg egy kísérletező kedvű barátot, és menjetek el minden hónapban valami új mozgást kipróbálni! A legtöbb helyen ráadásul az első edzés ingyenes.

5. A stressz-szinted

A stressz kapcsán könnyű kivinni a felelősséget – mondván, a munka világa, a modern élet stresszes dolog. Ez tagadhatatlan, mégis fontos emlékeztetni magunkat, hogy nem vagyunk áldozatai mindennek, a változtatás lehetősége adott. Mindig lehet csendesebb, kevésbé nyüzsgő környékre költözni, leváltani egy mérgező munkahelyet, és úgy szervezni a napjainkat, hogy abban a stresszlevezetésnek, feltöltődésnek, az idegrendszer kiengedésének fix helye legyen. Egy tipp: a cikk előző bekezdéseinek mindegyike egy nyugodtabb, stresszmentesebb élethez vezető útról szólt.