Varázsold sokszínűvé a munkahelyed!

Manapság már szinte mindenhol alapelvárás, hogy a munkahelyed sokszínű legyen, azaz a különböző demográfiai csoportok tagjai a hovatartozásuknak és igényeiknek megfelelő körülmények között dolgozhassanak. Éppen ezért borzasztóan fontos az, hogy felmérjük, milyen munkavállalói elvárásoknak kell megfelelnünk, hiszen ez garantálja azt, hogy az új tehetségek végül a mi csapatunkat erősíthessék. 

Az egyik legfontosabb dolog, amire az elmúlt években egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek a munkáltatók, az a családbarát szemlélet, amiben érdemes szektorszinten az élbolyba tartozni. Ide beletartozik a megfelelő munkahely/élet egyensúly biztosítását lehetővé tevő rugalmas munkaidő és munkavégzési hely, a kollégánkénti munkamennyiség optimális elosztása és az apasági szabadság biztosítása is. 

Ugyancsak érdemes nagy hangsúlyt fektetni az elfogadó munkahelyi légkör megteremtésére, aminek tagjai nyitottan és empatikusan állnak a társadalom szűkebb rétegeihez. Ebben nagymértékben segíthet az, ha maga a cégvezetés is társadalmi felelősségvállalásokat tesz és széleskörben képviselni azt különböző akciókon keresztül. Ebbe beletartozhat az adományozás, a jótékonykodás és az önkénteskedés bármilyen formája, ami nem csak a cég megítélését javítja, hanem a munkavállalói lojalitásra is pozitív hatással van. 

Szorosan ehhez kapcsolódóan több cég esetén könnyű szerrel megoldható a hátrányos helyzetű csoportok foglalkoztatása is, aminek tagjai jelentősen hozzájárulhatnak a szervezet sikerességéhez. Ugyanis, mit minden munkavállaló esetén, a személyiség, a hozzáállás és a különböző egyéni tulajdonságok meglétén múlik, hogy valaki hogyan teljesít a különböző céges feladatok megoldásában, aminek kiszűrése egyértelműen a HR-esek dolga. 

Ám nem csak sokszínűnek kell lenni, hanem erről rendszeresen be is számolni a külső kommunikációban, ezért a cég felületetein hasznos bemutatni a vállalat ezen irányú törekvéseit. Már csak azért is, mert rendszeresen díjazzák a sokszínű cégeket, ami plusz lehet megítélés tekintetében a potenciális megrendelők körében, ráadásul ezen keresztül más vállalatoktól is többet tudhatunk meg arról, hogy milyen ma egy igazán sokszínű munkahely. 

A sokszínűség nem egy futóversenyként, sokkal inkább egy maratonként érdemes tekinteni, hiszen folyamatosan tudjuk ezen a területen is fejleszteni cégünket.