A munkaerő megtartása digitális csapatépítéssel

A munkaerő megtartás módszerei cégről cégre különböznek: van, ahol a teljesítményértékelés áll a középpontban, máshol a csapatépítők kapnak nagy szerepet. Egyes cégeknél a hosszú távú karrierlehetőség az adu ász, más vállalatoknál pedig a béren kívüli juttatáscsomag. 

Minden cég más és más stratégiával viszonyul a munkaerő megtartásához, ami napjainban nem egyszerű feladat. A COVID-sújtotta munkaerőpiac még nem heverte ki a pandémia okozta struktúraváltást, és küszöbön áll a generációváltás is: rövidesen nem csak a Z-generáció, hanem az “Alfák” is sorban állnak majd munkalehetőségekért. Vagy inkább a munkalehetőségek állnak majd sorban értük? 

Mik a generációk elvárásai, hogyan lehet megtartania  munkavállalókat, és miért érdemes pénzt és időt áldozni minderre? 

A munkaerő megtartás lényege

A munkaerő megtartás lényege, hogy a cég nyeresége növekedjen. A fluktuációval való harc lényegében egy hosszú távon megtérülő befektetés, aminek eredménye, hogy

 • a dolgozók motiváltabbak lesznek,
 • a toborzási költségek csökkennek, ahogy a munkaerő-közvetítő cégek díjai is (hiszen kevesebb embert kell közvetíteniük),
 • az alkalmazottak közötti csapatmunka erősödik,
 • ezáltal pedig a termelékenység is nő.

Egy összeszokottabb csapat jobb problémamegoldó-készséggel rendelkezik, kevesebbet hibázik, és gördülékenyebben is ötletel a lehetséges innovációkon. Persze a vérfrissítés sosem árt – de mi lenne, ha a vállalat bővülne, és nem az emberek cserélődnének?

Az új munkavállalók gyakrabban ejtenek hibákat, lassabban dolgoznak, és betanításuk is huzamos időt vesz el a többi kolléga munkaidejéből. De vannak olyan láthatatlan tényezői is a fluktuációnak, mint például egy népszerű kolléga távozása, ami átmeneti időre motivációvesztéssel járhat a többi alkalmazott részéről.

A fluktuáció költségei

Minél később távozik egy kolléga, annál többe kerül a pótlása: bizonyos kalkulációk alapján az éves fizetés másfélszerese lehet az összköltsége egy senior munkavállaló pótlásának. Egy több éve velünk dolgozó munkaerő esetében a fluktuációval járó költség minimum három millió forint, egy felsővezető esetében pedig több mint tíz millió forint is lehet. 

Ha egy dolgozó már a próbaideje alatt távozik, az kb. félmillió forintos veszteség a cég számára.

A munkaerő megtartásának eszközei

A munkaerő megtartása nem csak a régi, bevált dolgozók megőrzését jelenti, hanem a legújabb munkaerővel való törődést is. A munkaerő megtartás első lépése, hogy olyan dolgozókat vegyünk fel, akik illeszkednek a szervezeti kultúrába. Fontos, hogy elsősorban soft skillek alapján válogassuk meg embereinket, hiszen a hard skillek taníthatók. 

Ha a friss munkaerő negyedévente rotálódik, míg a senior kollégák jelenléte változatlan, akkor változtatni kell a kiválasztási folyamaton, vagy a betanítás módján. Ilyen esetekben a friss kollégák megtartására kell csoportosítani az erőforrásokat. 

A munkaerő megtartás eszköztára közel végtelen, a legfontosabbakat viszont igyekszünk kiemelni:

 • Egy igazságos és motiváló teljesítményértékelés létrehozása,
 • A dolgozók fontosságának kommunikálása, a felelősségi körök felülvizsgálata,
 • A folyamatos tanulási lehetőség és karrierút biztosítása,
 • A home office támogatása, a kollégák önállóságának elismerése,
 • Családbarát munkahely teremtése, 
 • Rendszeres csapatépítő programok szervezése,
 • Béren kívüli juttatások,
 • Jó irodai környezet, ergonomikus munkaállomások kialakítása,
 • A kollégák érdekképviselete,
 • Céges egészségprogram működtetése.

Egy HR stratégia a TeamPulitól! 

A motivált, hatékony dolgozók termelékenyebbek lesznek, jobb szolgáltatásokat képesek előállítani, vagy profitábilisabb üzleteket kötni. Ezáltal pedig a cég hírneve nő, a megítélés pozitívabb lesz, aminek hatására tehetségesebb jelentkezőket lehet csábítani a vállalathoz. Akikből később motivált, hatékony dolgozó válhat. A munkaerő megtartása tehát egy körforgás, aminek fenntartásában a TeamPulival is segítségedre lehetünk!

Mi hiszünk abban, hogy a sikeres HR stratégia mögött az egészséges dolgozók állnak – mind mentálisan, mind fizikálisan. 

Az egészségközpontú munkaerő megtartás

A TeamPuli ún. lépés-kihívásokkal motiválja a kollégákat egy egészségesebb életmód kialakításában. A kihívás egyéni- vagy csapatszinten is teljesíthető, ezáltal pedig interaktív csapatépítő program is egyben, ami hozzájárul a munkavállalók összekovácsolásához.

A TeamPuli előnyei:

 • Sem az évszak, sem a home office nem akadály a csapatépítésben,
 • Legyenek bárhol a kollégák a világban, a lépések száma összeadódik,
 • Saját és vállalati igényekre szabható kihívások,
 • Interaktív funkciókkal motivál az egészséges életmód fenntartásáért,
 • Erősíti az összetartozás élményét, az elköteleződést.

Próbáljátok ki Ti is: Árak és Információk!