Kültéri csapatépítő játékok, kollégáknak

Március-április tájékától elindul a kültéri csapatépítő játékok szezonja: itt a jó idő, irány a szabad! Azoknak a kollégáknak, akik idejük javarészét a monitor előtt töltik, biztosan üdítő lesz egy szabadtéri csapatépítő, de ahogy minden eseményt, ezt is lehet jól és rosszul szervezni. 

Ebben a cikkben tippeket adunk kültéri csapatépítők szervezésére.  

A szabadtéri csapatépítő programok előnyei

A lényeg az embereken és a hangulaton van – egy cégnek nem szükséges többmilliós csapatépítőt szerveznie, néha elég csak kimozdulni és jól érezni magunkat a kollégákkal. A kültéri csapatépítő játékok célja, hogy erősödjön a munkatársak közötti kommunikáció, a bizalom és az együttműködés. A másik legfontosabb faktor a munkavállalók megtartása: a boldog, jól működő csapatot mindig könnyebb együtt tartani. 

A szabadtéri csapatépítőknek hála nőhet a produktivitás. Ilyen alkalmak során a kollégák megvillanthatják egy-egy képességüket, melyek az irodában addig rejtve voltak. Bizonyos feladatok megoldásakor lehet, hogy a munkahelyen általában csendes személy rukkol majd elő a megoldással. A rejtett tehetségek felfedik magukat, így pedig az irodában is hatékonyabb lesz majd a munkavégzés, hisz az alkalmazottak bátrabban fordulnak majd egy-egy kérdéssel egymáshoz, vagy a vezetőjükhöz. 

A növekvő produktivitás mellett pedig fizikai és mentális előnyökre számíthatunk: a stressz csökkenhet, hiszen az ember a természetben alapértelmezetten jobban és nyugodtabban érzi magát. Különböző kutatások már bizonyították, hogy a szabadban való tartózkodás milyen mentális előnyökkel jár.

A szabadtéri programokkal kiegyensúlyozottság jár, a kiegyensúlyozottsággal pedig egészségügyi előnyök. Ilyen például a vérnyomás- vagy a keringési zavarok csökkentése.

A kültéri csapatépítés szabályai – mire figyelj oda?

Ahhoz, hogy ezeket a fenti előnyöket valóban élvezhesse egy cég, be kell tartania a szervezés során bizonyos szabályokat. A kültéri csapatépítő játékoknak megvannak a maga előnyei és hátrányai is: ki leszünk téve az időjárásnak, a szúnyogoknak, a terepviszonyoknak is. 

Mire figyeljetek oda kültéri programok szervezése során?

  • Az időjárásra. Legyen B tervetek, vagy alakítsátok flexibilisen az időpontot! 
  • Az infrastuktúrára: milyen könnyen közelíthető meg a hely? Hogyan tudtok segíteni a kollégáknak? Kocsival, vagy tömegközlekedéssel utazzatok? Van-e a közelben mosdó? Lehet-e tüzet gyújtani főzéshez?
  • A dress code-ra. Hirdessétek ki időben a szükséges ruházatot, hiszen lehet, hogy túrázás során nem a sima talpú teremcipő lesz a legjobb opció a kollégák számára.
  • A bogarakra, szúnyogokra: készüljetek riasztó spray-vel, sapkával, ellenőrizzétek a kullancsokat.
  • Emellett érdemes az allergia elleni gyógyszert is bekészíteni.

Outdoor csapatépítő ötletek

Nem mindig a drágább a jobb – egyszerű, ingyenes, vagy nagyon olcsó outdoor csapatépítő ötletek, Nektek!

Túrázás és főzés

Egy túracipő, egy túraútvonal, egy kondér, és némi hozzávaló: már készülhet is a legjobb gulyásleves, pörkölt, vagy grillkolbász egy hegytetőn, amit Ti választotok ki!

Geocaching

A geocaching, vagy scavenger hunt a kincskereső játékok modern változata: adott egy térkép, vagy bizonyos nyomok ahhoz, hogy hova kell eljutni. A játék tematikusan is működik: kereshettek elásott kincset az erdőben, vagy nyomozhattok egy gonosztevő után a belvárosban. A lényeg: mozogni és gondolkodni kell, csapatban!

Paintball

A paintball egy örökzöld csapatépítő ötlet – erősíti a kommunikációt, az együttműködést, a csapatmunkát. Ha még nem voltatok, mindenképp menjetek el egyszer!

A “lépés kihívás” – kültéri csapatépítő program a TeamPulitól

Bár vannak applikációk, amik mérik az egy nap megtett lépésszámot, a TeamPulival ezt a következő szintre fejlesztettük. Gamifikációs elemek, motivációs üzenetek és csapatkihívások teszik élménnyé a sétát. Tulajdonképpen egy véget nem érő csapatépítő program a lépés kihívás: lehet, hogy egyik hónapban a marketing csapat tesz meg több lépést, de a következő hónapban a pénzügy visszavág, és elhappolja az első helyet.

Applikációnk letisztult kezelőfelülete lehetővé teszi, hogy gyorsan és nyomonkövethetően jöjjön létre egy kihívás. Nincs más hátra, mint kitűzni a célokat, és számolni a lépéseket!

Tudj meg többet!