Így segíthet a gamifikáció az egészségmegőrzésben!

A gamifikáció (magyar nevén: játékosítás) egyik legfontosabb feladata, hogy a játékokban megtalálható elemeket terjessze ki a játékon túli tevékenységekre. Lényegében ezt a metódust használja a TeamPuli is arra a célra, hogy folyamatos motivációt nyújtson az emberek számára, hogy a lehető legtöbbet mozogjanak. De mivel is lehet igazán motiválni őket erre?

Ez teljesen személyiségtípustól függ, hiszen mindenki mást keres egy ilyen aktivitásban. Vannak a befelé forduló, introvertált emberek, akik az esetek többségében inkább magukra irányítják a figyelmük tetemes részét, ezért számukra az addig elért teljesítményük a legfontosabb. Ugyanis ezzel visszaigazolást kaphatnak arra vonatkozóan, hogy mennyire jól tették, hogy az idejük egy részét mozgásra fordították, amiért cserébe megdicséri őket a rendszer különböző virtuális jelvényekkel és elért mérföldkövekkel. Nekik az is fontos lehet, hogy a TeamPuli appban elért lépéseikkel hozzájárulhatnak a csapatuk sikeréhez, ami a mikroközösség számára sokkal hasznosabb tagjaivá teheti őket. 

A kifelé forduló, extravertált kollégáknak azonban nem csak a nagy lépésszámok elérése a fontos, hanem hogy minél jobban tudjanak kapcsolódni munkatársaikhoz. Őket segíti a TeamPuliban található csapatchat funkció, hiszen így egymással társalogva tudják buzdítani csapatuk tagjait és zsebelhetik is be a dicséretet tőlük. Persze, ők is nagyon büszkék lehetnek addig elért eredményeikre, ezért az Eredmények menüpontban láthatják, hogy lépések, napi teljesítmények és kihívások tekintetében eddig hogyan szuperáltak. 

Szinte minden emberre igaz, hogy szeret valamilyen módon előrehaladni az életében, amit a TeamPuliban elérhető szintlépésekkel igazolunk vissza a felhasználók számára. Nekik csak annyi dolguk van, hogy minél több alkalommal indítsák el az alkalmazást egy-egy nagyobb séta után, amivel nagyobb egyéni szinteket lehet elérni. Ezzel ráerősítünk arra is, hogy a hosszú távú testmozgás mennyire kifizetődő, ugyanis ezzel egyre jobban tudják megerősíteni a testüket, a lelküket és ezekkel együtt az egészségüket is. 

Utóbbi pedig óriási kincs, hiszen ha a gamifikációs módszerekkel megtámogatva előre gondolunk rá és megtesszük a szükséges napi lépéseket, akkor olcsóbban megóvhatjuk magunkat minden bajtól, mintha később járnánk borsos áron mért vizsgálatokat, vagy kezelésekre.