Így lehet tökéletes az alvásod!

Az életkor előrehaladtával egyre fontosabbá válik az alvásunk minősége, ugyanis ha az nincs rendben, az rengeteg negatív hatással lesz ránk: jelentősen gyengül tőle az immunrendszerünk, romlik a fizikai és mentális állapotunk, de a koncentrációnk és emlékezőképességünk sem lesz az igazi. 

Van viszont pár remek módszer arra, amivel megtréfálhatjuk testünket annak érdekében, hogy az alvásunk sokkal jobban legyen. Ehhez nappal érdemes minél több időt a szabadban tölteni, ha pedig otthon, vagy a munkahelyünkön vagyunk, akkor is a lehető legtöbb fényt beengedni a környezetünkbe. 

Este viszont teljesen más taktikára van szükségünk, hiszen ekkor ajánlott minimálisra szorítani a képernyő előtt töltött időt: minél kevesebbet nézed már ilyenkor a számítógéped, a tévéd, vagy a mobilod képernyőjét, annál jobb. Természetesen nem mindig lehet könnyen megoldani ezt, ezért nem árt, ha az eszközeidet úgy állítod be, hogy a fényerő és a színhőmérséklet dinamikusan változzon. Így minimális fényt fog érzékelni a szervezeted, ami már előhangolja arra, hogy hamarosan jön az alvásidő. 

Ráadásul ezzel le is fogsz nyugodni, ami a zavartalan alvás egyik titka. A magas alvásminőséghez az is hozzájárul, ha a REM fázis (rapid eye movement, gyors szemmozgásos alvási fázis) minél nagyobb arányú a teljes alvás alatt, hiszen így sokkal kipihentebben fogsz ébredni. Ezért, ha felkelsz az este közepén, akkor a lehető leggyengébb fényforrást használd, az alvásnál pedig lehetőleg zajmentes környezetben, kényelmes ágyon és stabil pózban próbálj meg aludni. 

A szellemi munkát végzőknél gyakran előfordul, hogy bár estére mentálisan teljesen elfáradnak, de testileg szinte egyáltalán nem, ezért nagyon nehéz számukra az elalvás. Ha viszont beiktatsz egy kis testmozgást a napjaidba, akkor ezt a helyzetet egyszerűen elkerülheted. 

Ebben lesz segítségedre közösségi lépéssszámlálónk, a TeamPuli, amivel folyamatosan szoktathatod magad a mozgásban gazdagabb életmódhoz. Az alkalmazás ugyanis figyeli az aktivitásodat, buzdít a sétálásra és jutalmaz is téged akkor, amikor útnak indulsz. Ezt elég csak kicsiben elkezdened, hogy aztán egyre nagyobb távokat megtéve ne csak az alvásodat, hanem az egészségedet is jobbá tehesd.