A digitalizáció előnyei és hátrányai a csapatépítés tükrében

Mik a digitalizáció hatásai, előnyei és hátrányai? Hogyan használhatod a fel a digitális eszközöket, hogy motiváld a dolgozóidat?

Manapság már szinte bárminek létezik digitális megfelelője. A kommunikációnk javarésze interneten, írásban, vagy telefonon történik, az emlékeink, a fotóink, a naptárunk mind elérhetők az okostelefonunkon. Az ügyintézés is egyre modernebbé válik, ma már az aláírásunknak is van digitális megfelelője. Az utóbbi pár évben, a koronavírus hatására pedig olyan sarokkő-emlékek is digitális formában történtek, amik azelőtt még személyesen zajlottak: az első állásinterjú, a diplomaszerzés, mind-mind online valósult meg. 

A digitalizáció folyamata rengeteg előnnyel jár, de megvan a maga sötét oldala is, amire oda kell figyelni. Egy vállalat kilábalhat a COVID-ból stabilabban, mint előtte valaha – de ugyanúgy csődbe is juthat. Mi az a digitalizáció és hogyan hat a vállalatokra, a munkavállalói morálra?

Mi az a digitalizáció?

A digitális átalakulás a digitális technológia integrálását jelenti az üzleti folyamatokba. Egy szóval: a digizalizáció változást jelent. Egy folyamatos, rugalmas és gyors változást, ami az analóg megoldásokat elektronikusra cseréli. Ez nagyobb biztonságot, hatékonyabb folyamatokat, és növekvő profitot eredményezhet. 

A digitalizáció legnagyobb célja a lehető legtöbb adat kinyerése, tárolása és elemzése, amik könnyen elérhetők és a vállalat előnyére fordíthatók. Ezekkel az adatokkal optimalizálni lehet a gépek teljesítményét, vagy mintázatot találni a felhasználók szokásai között, továbbfejleszve ezzel szolgáltatásunkat. Végezetül pedig: a kollégák teljesítményének mérésében és hatékonyságuk növelésében is segít. 

A digitalizáció előnyei

Röviden tehát, a digitális eszközökre való átállás legnagyobb előnyei:

 • Az adatgyűjtés a termékekről, szolgáltatásokról, felhasználókról, és kollégákról. Ezek felhasználása elégedettebb ügyfeleket és motiváltabb dolgozókat eredményezhet.
 • Ennek köszönhetően a működési költségek csökkenni fognak. Sőt! A fluktuáció csökkentésével az emberi erőforrás-menedzsmenten is sokat spórolhatsz. A későbbiekben írunk arról, hogy hogyan… és miben lehet segítségedre a TeamPuli rendszere.
 • A kollégák közötti kommunikáció gyorsabbá, hatékonyabbá válik. A probléma azonosítása és megoldása így felgyorsulhat!
 • Az adatok tárolásával és elemzésével automatizálni tudjátok a folyamatokat, aminek hála a vállalkozásnak soha nem kell megállnia! Ilyen lehet egy 24 órán át működő chatbot, ami növeli az ügyféléményt, azonnali választ kínálva a kérdésekre, olcsón. 
 • Az agilitás, a rugalmasság általában nő az ilyen vállalatok esetében. Ha az adatok bármikor elérhetőek a felhőben, akkor a kollégák is dolgozhatnak akár otthonról is.
 • Mindezek pedig átlagosan 20-50%-kal növelhetik a vállalat profitját!

A lehetséges hátrányok – hogyan csinálhatod rosszul?

Szinte minden munkavállaló ült már felesleges, egész napos képzéseken. Szinte mindenki megtapasztalhatta azt is, mikor kijön a vállalatirányítási szoftver 1.5.2-es verziója, és hirtelen megváltozik a kezelőfelület – de nem a jó irányba. 

A digitalizációt lehet rosszul is csinálni, hogyha azt egyirányúan ‘nyomja’ a vezetés. Ahhoz, hogy a folyamat igazán hatékony legyen, kommunikálni kell: mondjuk el az alkalmazottaknak, hogy miért van szükség a változtatásra, és tanítsuk meg az új funkciókat a lehető legrövidebb idő alatt. Még fontosabb a tesztelés: vonjuk be a kollégákat a tesztelési fázisba, hiszen ők lesznek azok, akik végül használják a szoftvert. Rengetegszer kerül zsákutcába egy szoftver azért, mert nem a megfelelő emberek tesztelik. 

Biztosítsuk az alkalmazottakat (és a felhasználókat is) az adataik biztonságáról. A GDPR törvény miatt vége az Excelben vezetett, közös meghajtón tárolt bizalmas adatoknak. Nyújtsunk alternatívát!

Csapatépítés digitális eszközökkel

Egy okostelefon és egy okosóra ma már elég ahhoz, hogy virtuális csapatépítő programokat tudjatok szervezni. A pandémia óta az emberek igényei megváltoztak: jobban odafigyelnek az egészségükre és nagyobb távolságot tartanak a kollégáktól – de mégis igényük van a szociális interakcióra, és szeretnék, ha a cég segítene egy egészségesebb életmód fenntartásában.

A TeamPuli ún. lépés-kihívásokkal motiválja a kollégákat egy egészségesebb életmód kialakításában. A kihívás egyéni- vagy csapatszinten is teljesíthető, ezáltal pedig interaktív csapatépítő program is egyben, ami hozzájárul a munkavállalók összekovácsolásához.

A TeamPuli előnyei:

 • Sem az évszak, sem a home office nem akadály a csapatépítésben,
 • Legyenek bárhol a kollégák a világban, a lépések száma összeadódik,
 • Saját és vállalati igényekre szabható kihívások,
 • Interaktív funkciókkal motivál az egészséges életmód fenntartásáért,
 • Erősíti az összetartozás élményét, az elköteleződést.