Digitális csapatépítés, a munkaerő bevonása távolról

A világjárvány mindannyiunknak megnehezíti a mindennapjait. Sokan emiatt ugyanabban a cipőben járnak mentálisan. Mindenki számára kihívást jelent megbirkózni ezzel a helyzettel, és valljuk be, nem gondoltuk volna, hogy ilyen sokáig fog elhúzódni. 

A legtöbb, amit tehetünk, hogy alkalmazkodunk ehhez a szituációhoz, és megpróbáljuk belőle kihozni a lehető legtöbbet, hogy boldogabban induljanak a munkanapok, még akkor is, ha távol vagyunk kollégáinktól. 

Persze, ez egyáltalán nem olyan könnyű, mint ahogy azt elsőre gondolnánk.

 

Személyes jelenléttel is nehéz csapatot építeni, de digitálisan még nagyobb kihívást jelent

Bár már szinte mindenki rendelkezik okostelefonnal, elérhetőek vagyunk a nap 24 órájában, mégsem volt olyan egyszerű átállni a digitális munkavégzésre. Egyrészt hozzá kellett szokni, hogy otthonról dolgozunk és nem látjuk a számunkra kedves kollégákat. Másrészt rengeteg új kihívás merült fel, hiszen ha gond van az internettel, az jelentősen megnehezíti a munkavégzést. A kollégákkal viszont jó lenne sűrűbben tartani a kapcsolatot, visszahozni valahogy a munkahelyi hangulatot, hiszen a rövid beszélgetések a konyhában és az ebédszünetben mindenkinek hiányoznak.

 

A HR-es kollégáknak távolról nem egyszerű a csapatépítés, de nem is lehetetlen vállalkozás! Egymás és a magunk biztonsága érdekében jelenleg az online térben szervezett esemény a legjobb döntés, és ez a tapasztalat még később is kapóra jöhet. Ha áthelyeznek, vagy kiküldetésre mész, akkor ugyanis segít tartani a kapcsolatot a régi csapattal.

Megosztunk veled pár tippet, hogy olajozottan menjen a digitális csapatépítés.

  • Közös zenelejátszási lista – a csapatod egyik tagja hozzon létre pl. Spotify-on egy lejátszási listát, amit osszon meg a többiekkel, hogy ők is hozzá tudják tenni kedvenc sétálós zenéjüket
  • Pillanatfelvételek hétköznapokról – bármelyik csapattag egy friss képernyőképpel, vagy korábbi fotójával megoszthat valamilyen érdekes pillanatot a többiekkel, hogy mindig legyen miről chatelni egymással
  • Esti kvíz – a munkaidő végeztével a chat használatával kvízestet is szervezhettek, csak kell egy önjelölt kvízmester, aki készül a kérdésekkel, amire a legtöbb helyes választ adók akár offline nyereményt is kaphatnak


Ne feledkezzünk meg arról, hogy mindenkit megviselt a távollét. Tapasztalatok sorával lettünk gazdagabbak. Többek között megtanultuk, hogy több pozitív visszajelzést, visszacsatolást kell adnunk a távolról dolgozó kollégáknak. A negatív visszajelzéssel sem szabad várni, hiszen ha nem találkozunk a kollégával, könnyedén kétségek közt tarthatjuk őket.  Szigorúbban kell vennünk a határidőket, és igenis néha rá kell szánni magunkat egy hosszabb megbeszélésre.

 

Tudtad?

A 3 tipp megvalósítására segítségül hívható a TeamPuli csapatchat funkciója.  Séta közben a kollégák megoszthatják egymással lépre ösztönző zenéiket és pillanatfelvételeket is a kalandozások során, de akár kvízezhetnek is egymással.